znajdź projektanta

List otwarty STGU do MKiDN

W imieniu Stowarzyszenia Twórców Grafiki Użytkowej chcieliśmy, po raz kolejny, wyrazić swoje zaniepokojenie sposobem przeprowadzenia postępowania ws. sporządzenia załączników graficznych do ustawy o symbolach państwowych RP.

STGU zostało włączone w proces wyłaniania zwycięskiej oferty w postępowaniu na swoją wyraźną, wielokrotnie powtarzaną prośbę.

Sposób, w jaki Stowarzyszenie zostało dodane do postępowania, jak i samo przeprowadzenie procesu w żaden sposób nie wskazuje na to, by całość postępowania miała być przeprowadzona w sposób uważny (z odpowiednią powagą) oraz profesjonalny (np. jednym z elementów oferty były publikacje oferentów na temat heraldyki, ale czas na zapoznanie się z tekstami pozwolił jedynie na przeczytanie tytułów tych publikacji a nie ocenę ich wartości merytorycznej).

Przypominając przytoczoną sytuację:

1. Wiedząc, że jest przeprowadzane  postępowanie w sprawie załączników graficznych do ustawy o symbolach narodowych, STGU we własnym zakresie zwróciło się do MKiDN z prośbą o włączenie Stowarzyszenia do procesu. Nasza rola z założenia miała być ekspercka, z racji posiadanych kompetencji i charakteru działalności Stowarzyszenia. Wystąpiliśmy z propozycją wsparcia merytorycznego. MKiDN nie odniosło się do naszej oferty, ale zostaliśmy zaproszeni do procesu jako oferent. Nie mogliśmy przyjąć tej propozycji, ponieważ charakter naszej działalności jest inny. Jasno o tym informujemy, a zakres działalności STGU precyzuje statut.
2. Na wielokrotną prośbę STGU o partycypację w projekcie w charakterze eksperckim jeden z członków Zarządu został zaproszony na obrady jury, niestety zaledwie z kilkudniowym wyprzedzeniem.
3. Jako uczestnicy postępowania z zaskoczeniem przyjęliśmy fakt, że wbrew naszym rekomendacjom, wybrana została oferta w oparciu o kryterium najniższej oferty cenowej. Argumenty eksperckie nie zostały wzięte pod uwagę. ze względu na najniższą oferowaną cenę.
4. Obecnie pozostaje nam wzięcie udziału w konsultacjach społecznych, które w dużej mierze koncentrują się na ochronie prawnej godła i barw, a nie na ich poprawnej konstrukcji. Wiele pytań, które pojawiają się przy procesie, wskazuje nieznajomość realiów projektowych oraz obecnych możliwości technologicznych.

W związku z nakreśloną sytuacją, po raz kolejny składamy propozycję, aby MKiDN skorzystało z usług STGU jako eksperta w dziedzinie projektowania. Mamy poważne obawy co do przygotowania merytorycznego osób uczestniczących w procesie. Obawiamy się, że praca nad tak kluczową dla obywateli ustawą będzie sprowadzona do ochrony godła i barwy. Tymczasem symbole narodowe to nie tylko ochrona prawna , ale także ogrom rzemieślniczej pracy projektanta oraz dobrze zaprojektowany system.

Tym samym, apelujemy o skorzystanie z możliwości współpracy ze Stowarzyszeniem Twórców Grafiki Użytkowej, w ramach której przejdziemy przez proces edukacyjny, m.in. przedstawienia wzorcowych przykładów ze świata, a także opowiedzenia o tym, jak proces powinien przebiegać i na jakie jego elementy należy zwrócić uwagę. Jesteśmy – wciąż – otwarci na współpracę.

z wyrazami szacunku
Zarząd STGU